Close Menu

Langverwachte sneeuwdump komt eraan!

05 dec 2018
Langverwachte sneeuwdump komt eraan!

Eindelijk! We hebben er even op moeten wachten, maar de sneeuwdump waar we zo lang op hebben gehoopt is onderweg naar de Alpen. De eerste centimeters zijn al gevallen op grote hoogte, maar er komt nog veel meer aan!

Te warm

Het is op dit moment warm in de Alpen. Te warm voor wintersportomstandigheden eigenlijk. De sneeuwgrens ligt ver boven de 2.000 meter. Je kunt je voorstellen dat dit niet goed is voor de sneeuwkwaliteit in de skigebieden die geopend zijn. Sneeuwval vanaf zo’n 1.000 meter is gewenst, maar voorlopig zitten de meeste wintersportdorpen in de regen. Gisteren liet Frank al een foto zien van de temperatuur op 1.250 meter in Gerlos, die 5 graden boven nul was. Vandaag is Frank in Katschberg, waar ook de regen overheerst. “Het heeft zo hard geregend, echt bizar”, liet hij zojuist via WhatsApp weten.

Kou onderweg

Gelukkig is er voor de lagergelegen skigebieden goed nieuws: de kou komt eraan. We schreven er gisteren al over en vandaag lijken de voorspellingen nog hetzelfde te blijven. De komende dagen is de temperatuur nog hoog. De sneeuwgrens schommelt nog even heen en weer, maar blijft over het algemeen hoog liggen. Vanaf zaterdag slaat het weer dan om. De temperatuur daalt ineens en de sneeuwgrens komt dan rond de gewenste 1.000 meter te liggen. Daarna kan het zelfs nog een stuk kouder worden.

Sneeuwdump komend weekend

Met de dalende temperatuur verandert ook de regen in sneeuw. En met de hoeveelheid neerslag die op de weerkaarten staat komt er een bak met sneeuw naar beneden! Dit kan weleens dé start van de winter zijn en de sneeuw die valt dé basis voor het winterseizoen. Het is wat ons betreft nog te vroeg om voor komend weekend al per skigebied hoeveelheden sneeuw te voorspellen, maar het lijkt erop dat er echt veel sneeuw naar beneden komt. Een meter sneeuw zou ons niet verbazen.

Sneeuw gedurende de week

Niet alleen komend weekend staat er sneeuw op het programma, maar ook al gedurende de week sneeuwt het. Vanwege de hoge sneeuwgrens geldt dit uiteraard alleen voor de hoog alpine gebieden, maar sneeuw is sneeuw. Zo kan er vandaag en morgen ook zomaar meer dan een halve meter sneeuw vallen boven de 2.300 meter. En ook op donderdag staat er sneeuwval in de planning.

De sneeuw valt verspreid over de Alpen, maar zoals het er nu naar uitziet valt de meeste sneeuw op de grens van Oostenrijk en Zwitserland. In Ski Arlberg en Ischgl staat voor de komende 6 dagen zelfs 1,5 meter in de voorspellingen! Waar nog weinig sneeuwval op de planning staat is Italië. We wachten het af!