Close Menu

Oostenrijk investeert 45 miljoen euro extra in lawinebescherming

28 feb 2019
Oostenrijk investeert 45 miljoen euro extra in lawinebescherming

In de maand januari kreeg Oostenrijk met flinke sneeuwval te maken. In deze maand viel zelfs een recordhoeveelheid van 7 meter in één week. Meerdere lawines gingen af en het kwam regelmatig voor dat wegen werden afgesloten. Daarom heeft minister Elisabeth Köstinger (ÖVP) van Toerisme en Milieu besloten 45 miljoen euro extra te investeren in lawinebescherming.

45 miljoen voor lawinebescherming

Na druk beraad met de lawinetop, is door de minister van Toerisme en Milieu, Elisabeth Köstinger (ÖVP), besloten 45 miljoen euro extra te investeren in lawinebescherming. Deze 45 miljoen komt uit het rampenfonds en moet binnen vier jaar in een speciaal programma voor lawinebescherming worden geïnvesteerd. De eerste 8,3 miljoen komt in 2019 al vrij voor bosbouw en technische maatregelen.

Samenwerking met defensie

De vele ongevallen die deze winter door lawines hebben plaatsgevonden, zijn de voornaamste redenen voor verdere investeringen in lawinebescherming. Momenteel wordt er volgens het ministerie van Defensie jaarlijks 40 tot 50 miljoen euro uitgegeven aan lawinebescherming. Daarom hebben Elisabeth Köstinger en minister van Defensie, Mario Kunasek (FPÖ), een overeenkomst getekend om hun samenwerking te intensiveren. Ook wil het tweetal een duidelijk signaal afgeven dat bewustzijn en persoonlijke verantwoordelijkheden erg belangrijk zijn.

Leger erg belangrijk

Het leger speelt een belangrijke rol in lawineoperaties. Deze winter staat de teller al op 278 vlieguren en 87.000 werkuren voor het leger. Mario Kunasek benadrukt dat het belangrijk is dat er voldoende geoefend kan worden en dat de oude Alouette III-helikopters worden vervangen.

Salzburgerland investeert 57 miljoen

Ook per deelstaat wordt geïnvesteerd in bescherming tegen lawines. In het Salzburgerland wordt 57 miljoen euro uitgetrokken voor lawine- en waterveiligheid. Van dat bedrag investeert de deelstaat 7 miljoen euro in lawinebescherming. Lees meer hierover in het artikel hieronder.