Close Menu

Nieuwe Rotkogelbahn in Hochsolden vanaf komend seizoen

02 apr 2019
Nieuwe Rotkogelbahn in Hochsolden vanaf komend seizoen

Een iconische lift gaat het skigebied van Sölden verlaten. De tweepersoonslift in Hochsölden wordt namelijk vervangen. De Rotkoglbahn wordt een moderne 10-persoonsgondel en is al begin volgend seizoen klaar voor gebruik.

Het dorpje Hochsölden ligt op 2.090 meter hoogte, zo’n 700 meter boven het dorp Sölden. Het ligt direct aan de piste en is zeer geliefd bij families. Het is vanwege de hoge ligging zeer sneeuwzeker. Wat echter een nadeel is, is dat direct naast het dorp een tweepersoonsstoeltjeslift ligt. Die heeft geen overkapping en daardoor is het een ijskoude lift als het slecht weer is.

Nieuw Rotkoglbahn en bredere piste

Ondanks dat het een iconische lift is, zullen veel wintersporters heel gelukkig worden van het nieuws dat de Rotkoglbahn vervangen gaat worden. In plaats van kou te lijden in de stoeltjeslift kunnen wintersporters vanaf komend seizoen in een weerbestendige gondel stappen. De nieuwe lift wordt gebouwd door Doppelmayr en kan 1.330 personen per uur omhoog brengen. In minder dan 6 minuten neemt de lift je mee vanuit het dalstation naar de Giggijoch. De locatie van het dal- en het middelstation blijft nagenoeg onveranderd. Enkel het bergstation komt ter hoogte van het Giggijoch restaurant te liggen. Naast het vervangen van de lift wordt ook iets aan de piste gedaan bij het dalstation van de lift. Het is daar nu redelijk smal en daarom wordt de piste verbreed.

10 miljoen euro

De investeringskosten voor de nieuwe lift bedragen zo’n 10 miljoen euro. Voor Hochsölden is het een flinke verbetering. Door de nieuwe Rotkoglbahn wordt het dorp veel beter met het skigebied verbonden. Ook voor niet-skiërs is het in de toekomst mogelijk om met de lift naar de Giggijoch te komen en vooral voor kinderen en beginners wordt het transport naar het beginnersgebied vergemakkelijkt. Het instappen is makkelijker en natuurlijk is het ook heel fijn dat je geen last meer hebt van kou en wind.

Korte bouwperiode

Veel tijd om de lift te vervangen hebben de bouwlui niet. Direct na het winterseizoen wordt de lift afgebroken en in december 2019 moet de nieuwe lift in gebruik genomen worden. Een bouwtijd van 5 maanden wordt ervoor gerekend.

Feiten nieuwe Rotokoglbahn

Hoogte dalstation

1.933 m

Hoogte middelstation

2.090 m

Hoogte bergstation

2.287 m

Lengte

1.197 m

Hoogteverschil

353 m

Snelheid

5,0 m/s

Capaciteit

1.330 Personen / h

Ritduur

5,76 Minuten

Aantal gondels

23

Lengte kabel

2.455 m