Close Menu

Huidige Coronamaatregelen Oostenrijk

15 dec 2021
Huidige Coronamaatregelen Oostenrijk

Hieronder vind je een overzicht van de nu geldende coronamaatregelen in Oostenrijk voor deze winter. De regels gelden voor iedereen vanaf 12 jaar. 

 • Afstand houden is niet verplicht, maar een afstand van minimaal 2 meter tot anderen wordt wel aanbevolen.
 • Het dragen van een FFP2-mondkapje is verplicht in alle gesloten ruimtes, dus ook in gondels en gesloten stoeltjesliften. Hierop wordt zeer streng gecontroleerd
 • Hotels en andere accommodaties mogen gasten ontvangen op basis van de 2-G-regel. In de accommodaties zijn verder voorzorgsmaatregelen nodig. In gemeenschappelijke ruimtes moet een FFP2-mondkapjes gedragen worden.
 • Voor de toegang tot skiliften geldt de 2-G-regel. Dit betekent dat je moet kunnen aantonen dat je genezen of gevaccineerd bent om gebruik te mogen maken van de liften.
 • Berghutten, pisterestaurants en restaurants in het dorp zijn geopend, maar alleen toegankelijk voor iedereen die voldoet aan de 2-G-regel. Ook geldt er een registratieplicht en het dragen van FFP2-mondkapjes als je niet zit.
 • Winkels en contactberoepen mogen geopend zijn voor mensen die voldoen aan de 2-G regel. Voor klanten geldt ook nog een FFP2-mondkapjesplicht. Uitzonderingen van de 2-G-plicht gelden voor bedrijven die dienen als basisvoorziening zoals supermarkten, apotheken, tankstations en drogisterijen. Ook daar blijft het FFP2-mondkapje verplicht. 
 • Sport wordt zowel binnen als buiten mogelijk met 2-G-bewijs. De FFP2-mondkapjesplicht is er tijdens het sporten niet.

Let op: deelstaten kunnen beslissen deze regels nog aan te scherpen. Download de reisapp van de Rijksoverheid om op de hoogte te blijven van de Coronaregels in jouw vakantieland!

FFP2-mondkapjesplicht

De mondkapjesplicht is aangescherpt. Die geldt onder andere in alle binnenruimtes, dus ook in hotels, horeca, in winkels, het openbaar vervoer, tankstations, musea en bibliotheken. Hier wordt streng op gehandhaafd.

Hoe zit het precies met de 2-G-regel?

Na alle veranderingen kunnen we het ons voorstellen dat je vragen hebt over hoe het nu precies zit met de 2-G-regel en welke voorwaarden daaraan hangen. We sommen ze hieronder kort voor je op.

 • Gevaccineerd: er zijn verschillende opties mogelijk 
  1. Twee volledige vaccinaties met een door de EU goedgekeurd vaccin. Tussen beide vaccinaties moet minimaal 14 dagen zitten. Dit bewijs is geldig vanaf de dag van de tweede vaccinatie tot maximaal 270 dagen.
  2. Je hebt één vaccinatie gehad met een door de EU goedgekeurd vaccin waarbij slechts één dosis voldoende is (Janssen/Johnson&Johnson). Dit bewijs is geldig vanaf de 22e dag na de vaccinatie tot maximaal 270 dagen. Let op: ben je gevaccineerd met één dosis Janssen? Dit bewijs verliest op 3 januari 2022 de geldigheid. Om een geldig vaccinatiebewijs te blijven behouden, is een tweede dosis nodig met minimaal 14 dagen tussen de eerste en de tweede prik.
  3. Je hebt minimaal 21 dagen voor de vaccinatie corona gehad (met bewijs positieve PCR-test) en je hebt één dosis van een door de EU goedgekeurd vaccin ontvangen. Dit bewijs is geldig vanaf de dag van de vaccinatie tot maximaal 360 dagen.
  4. Je hebt de derde vaccinatiedosis ontvangen. Dit bewijs is geldig vanaf die dag tot maximaal 270 dagen.
 • Genezen: geldig vanaf de 11e dag na de besmetting tot maximaal 180 dagen. Deze verklaring is op basis van een medisch attest dat zegt dat je officieel besmet bent geweest met corona (bewijs positieve PCR-test).